Patiencen
Eenentwintigen
Hartenjagen
Bridgen
Eenendertigen
Klaverjassen
Meer

Verschil tussen Schoppenjagen en Hartenjagen

Hieronder vind je het verschil tussen Schoppenjagen en Hartenjagen.

Overeenkomsten

Schoppen- en hartenjagen zijn kaartspellen en er zijn overeenkomsten wat betreft de spelregels. Er zijn verschillen rondes waarin spelers om de beurt een kaart op tafel leggen. De kaart met de hoogste waarde wint de slag.

Er wordt gebruik gemaakt van een standaard kaartspel en de kleuren spelen een belangrijke rol. Met schoppenjagen mogen spelers niet beginnen met een schoppenkaart en voor hartenjagen geldt hetzelfde, maar dan voor de hartenkleur.

Verschillen

Het grootste verschil tussen beide spellen is het doel van het spel. Bij Schoppenjagen is het doel om slagen te nemen en punten te verdienen. De speler met de meeste punten is de winnaar. Bij Amerikaans hartenjagen is het precies het tegenovergestelde. De uiteindelijke winnaar is bij Amerikaans hartenjagen degene die de minste aantal punten haalt. Met gewoon (Nederlands) hartenjagen wordt er eerst gespeeld tot 50 punten, daarna wordt er teruggegaan naar 0.

Schoppenjagen wordt meestal met 4 spelers gespeeld, verdeeld in 2 teams. Bij hartenjagen zijn er geen teams en wordt de score indivudeel bijgehouden.
Met schoppenjagen telt elke slag als 1 punt, maar met Amerikaans hartenjagen krijg je alleen strafpunten met een hartenkaart of de schoppenvrouw (13 strafpunten).
Bij de nederlandse variant van hartenjagen krijg je naast de schoppenvrouw (5 punten) en de hartenkaarten (elk 1 punt) ook nog punten voor de klaverenboer (2 punten).

Bij schoppenjagen zijn schoppen troef, bij hartenjagen is er geen troefkleur. De hartenkaarten zijn alleen relevant voor de eindstand.
Verder is met schoppenjagen het aantal gewonnen slagen bepalend voor de eindstand. Bij hartenjagen maakt het niet uit hoeveel slagen je hebt gewonnen.

Bieden en doorgeven van kaarten

Het bieden bij schoppenjagen speelt een belangrijke rol. Aan het begin van elke ronde moeten spelers zeggen hoeveel slagen ze denken te halen. De kunst is om het exacte aantal slagen te halen wat er is geboden. Als het aantal slagen niet wordt gehaald, krijg je strafpunten.
Met Amerikaans hartenjagen kan de doorgeefstrategie van de kaarten bij aanvang van de ronde bepalend zijn. Nadat de kaarten gedeeld zijn, kiest elke speler 3 kaarten om om door te geven aan de tegenstanders.

Uitkomen met schoppen en harten

Er mag niet worden uitgekomen met een schoppenkaart/hartenkaart tenzij iemand niet in staat is om dezelfde kleur te volgen.
Met hartenjagen mag een speler pas uitkomen met een hartenkaart als ze die kleur al een keer gespeeld is.
Bij schoppenjagen geldt hetzelfde maar dan voor de schoppenkaart.

Schoppenvrouw en klaverenboer

Bij schoppenjagen is de schoppenvrouw een gewone troefkaart. Bij (Nederlands) hartenjagen levert de schoppenvrouw 5 strafpunten op.
Bij Amerikaans hartenjagen levert die kaart maar liefst 13 strafpunten op.
Verder levert de klaverenboer bij (gewoon) hartenjagen 2 (straf)punten op. Bij Amerikaans hartenjagen en schoppenjagen is dit een normale kaart.