Spelregels Schoppenjagen

Hieronder vind je de spelregels van Schoppenjagen.

Introductie

Het spel wordt gespeeld door vier spelers, verdeeld in twee teams van twee. Schoppenjagen is verwant aan kaartspellen zoals hartenjagen en bridgen, maar onderscheidt zich door het aspect dat schoppen troef zijn in dit spel.

Rangorde

Schoppenjagen maakt gebruik van een standaard kaartspel (52 kaarten), zonder jokers. De kaarten hebben een rangorde van hoog naar laag:

Speelwijze

Elke speler biedt het aantal slagen die hij of zij denkt te gaan halen. De spelers spelen twee aan twee: de biedingen van de spelers van een team worden opgeteld. Schoppen zijn troef in dit spel. Een slag wordt gewonnen door de speler die de hoogste kaart speelt. Als er een troefkaart wordt gespeeld, wint de hoogste troefkaart anders wint de hoogste kaart van de kleur waarmee is uitgekomen. Je moet kleur bekennen als je kunt, anders mag je een willekeurige kaart spelen. Het uitkomen met schoppen is niet toegestaan totdat een schoppen is gespeeld om een andere slag te overtroeven.

Puntentelling

Als het voorspelde aantal slagen wordt behaald, ontvangt de speler het aantal slagen vermenigvuldigd met 10, bijvoorbeeld, drie slagen voorspeld en drie gehaald levert 3x10=30 punten op. Om voorzichtig spelen te ontmoedigen, krijgt een speler 100 strafpunten per tien overslagen die hij heeft behaald.
Het is dus slim om zo nauwkeurig mogelijk te voorspellen. Bijvoorbeeld, iemand die vier slagen biedt en er vier behaalt, krijgt 40 punten, terwijl iemand die vijf biedt en er acht behaalt 53 punten krijgt. Als een speler ervoor kiest om voor 0 slagen te gaan (misère) en slaagt, ontvangt hij 100 punten; anders worden er 100 punten afgetrokken. Het spel eindigt wanneer een speler 500 punten heeft bereikt.