Variaties van Schoppenjagen

Hieronder vind je de varaties in Schoppenjagen.

Aantal spelers

Normaal wordt er gespeeld met 4 spelers en krijgt elke speler 13 kaarten. Er kan ook met 3 spelers worden gespeeld. Elke speler krijgt dan 17 kaarten en de klaveren 2 wordt verwijderd.
Je kunt ook met 5 spelers spelen. Iedereen krijgt dan 10 kaarten en dan worden harten 2 en ruiten 2 verwijderd.

Joker

De joker kan worden toegevoegd aan het spel en deze joker telt dan als de hoogste troef. In totaal zijn er dan dus 14 troeven. Er wordt met 53 kaarten gespeeld waarvan de laatste kaart dan over blijft. Zodoende weet niemand welke kaart niet in het spel is.

Geheim bieden

Je kunt een tweede spel kaarten nemen waarvan elke speler een bepaalde kaartsoort krijgt. Hiervan wordt voor de start van het spel een kaart opzij gelegd met het aantal slagen dat die speler denkt te halen. Op die manier weet een ander niet welk aantal is geboden en kan dan dus ook niet gedwarsboomd worden. De gever heeft dan ook niet het voordeel om op safe te spelen.

Kaarten doorgeven

Bij sommige varianten wordt 3 kaarten per speler doorgegeven met de afbeelding naar beneden aan zijn partner. De kaarten worden gelijktijdig doorgeven, spelers moeten beslissen voordat ze weten welke kaarten ze ontvangen.